Odgłos z silnika/ukł. kierowniczego przy skręcie w lewo

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • luker
    Ambiente
    • 2010
    • 169

Wiem bo pracuje w aso jako mechanik

Komentarz

• Hormon
      Drive
      • 2018
      • 77
      • Octavia III (5E3)
      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

luker dzięki za odpowiedź. W ASO umówiony jestem na wtorek ale niby dopiero na diagnostykę problemu bo przez telefon pan przyjmujący zlecenie nie był w stanie stwierdzić co to za usterka. Czyli mam odrazu powiedzieć w ASO, że chcę żeby mi wymienili poduszkę bez ich diagnostyki? Nie będą się "rzucać", że to może nie ta usterka, że nie mogą wymienić na gwarancji itp.? Są jakieś oficjalne postanowienia Skoda Polska w sprawie wymiany tej poduszki na gwarancji, żebym miał się czym podeprzeć w rozmowie z ASO? Rozumiem, że cała wizyta (ewentualna diagnostyka problemu jak i wymiana) powinna być bezpłatna w ramach gwarancji?
      Przepraszam za tyle pytań ale nigdy wcześniej nie korzystałem z napraw gwarancyjnych w aucie...

Komentarz

• Hormon
        Drive
        • 2018
        • 77
        • Octavia III (5E3)
        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Byłem dzisiaj na umówionej wizycie w ASO. Na gwarancji jest bezpłatna ale niestety problem nie został rozwiązany. Na moją sugestię o poduszce skrzyni zarówno doradca serwisowy jak i mechanik (wg mnie mało doświadczony) zrobili wielkie oczy i twierdzili, że pierwszy raz o tym słyszą. Mechanik szukał problemu na próbnej jeździe i na podnośniku, rozmontował koło, sprawdzał łożysko - wszystko w porządku. Ale po odpaleniu auta na podnośniku i rozkręcając go na wysokie obroty wysłuchał "grzechotanie" skrzyni biegów i stwierdził, że to mechanizm różnicowy i że któreś łożysko w skrzyni padło i że ono tak szumi przy skręcie w lewo.
        Nie wiem co teraz myśleć, możliwe żeby skrzynia się rozsypała przy przebiegu 66000? A może to po prostu niedoświadczony mechanik? Co mam zrobić żeby wymienili tą poduszkę na gwarancji, przecież na siłę ich nie zmuszę... Wogóle to doradca serwisowy chce żebym zostawił auto na 1-2 dni i będą wtedy szukać przyczyny do oporu, ale szczerze mówiąc to mam obawy czy im zostawiać auto jak za bardzo nie mają pojęcia jak się zabrać za ten problem? Sam już nie wiem co robić

Doradzicie coś?

Komentarz

• Tomek-stach
          Drive
          • 2010
          • 96
          • Octavia III (5E3)
          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

A możesz nagrać jakiś filmik jak hałasuje i wkleić na forum?

Komentarz

• Hormon
            Drive
            • 2018
            • 77
            • Octavia III (5E3)
            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Postaram się coś nagrać. To "grzechotanie" skrzyni było słyszalne od spodu auta które było na podnośniku i jeden mechanik siedział w środku i wkręcał na obroty. Ja siedząc w aucie nic nie słyszę a na pewno nie takie terkotanie jak kolega robroy1 wrzucił w jednym z poprzednich postów. Dopiero pod autem jak mechanik zwrócił na to uwagę. Nie wiem na ile uda mi się stworzyć w warunkach domowych takie nagranie. A jeśli chodzi o skręt w lewo to jest po prostu takie szuranie/szumienie/tarcie słyszalne.
            Nie wiem czy faktycznie oddać im auto na kilka dni do sprawdzenia. W sumie jest na gwarancji ale wolałbym żeby nie szukali w ciemno i nie rozkręcali połowy auta :-/
            Jak wymóc wymianę poduszki skrzyni??
            Ostatnio edytowany przez Hormon; 46453.

Komentarz

• Tomek-stach
              Drive
              • 2010
              • 96
              • Octavia III (5E3)
              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Wiesz co jeżeli chodzi o grzechotanie/chrobotanie to jak sobie poczytasz to prawdopodobnie wina sprzęgła. Jest ich jakaś wada. Podobno do obojętnie jakiej skody wsiądziesz to grzechocze mniej lub więcej. Powiem ci że u mnie też na postoju przy puszczonym na luzie sprzęgle czasem chrobocze. Najciekawsze jest to że jest to głównie na zimnym silniku po przejechaniu kilku kilometrów chrobotanie znika. Także tym bym się nie przejmował. Natomiast to szuranie przy skręcie w lewo to jak wcześniej wszyscy pisali to prawdopodobnie poduszka skrzyni. Jak dzwoniłem do swojego serwisu to też głupa palili, że to niemożliwe ale muszą sprawdzić. Mówili że nie wymieniają ich jako wady fabrycznej tylko ewentualnie zwalali na jej wyesploatowanie poduszki. Spróbowałem tak jak wcześniej kolega pisał, żeby troszkę przesunąć poduszkę względem silnika i trochę pomogło, nie szura tak jak do tej pory. Możesz to zrobić we własnym zakresie. Jak ci się uda to wklej filmik to ci dam znać czy tak samo było u mnie.

Komentarz

• Hormon
                Drive
                • 2018
                • 77
                • Octavia III (5E3)
                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Tomek-stach dzięki za odpowiedź. Jeśli chodzi o "grzechotanie" to w serwisie auto było rozgrzane (jeździłem wcześniej po mieście + próbna jazda i wkręcanie na obroty w serwisie) i wg mechanika to łożysko mechanizmu różnicowego. Z tą poduszką skrzyni to też twierdzą, że jestem pierwszą osobą, która coś takiego zgłasza. Nie bardzo chciałbym sam grzebać bo auto jeszcze na gwarancji ale ASO też nie bardzo chce słuchać moich sugestii Nie wiem jakie kroki podjąć, żeby zmusić kogoś kompetentnego w ASO do zdiagnozowania i usunięcia usterki. Dziwne, że jak piszą koledzy w niektórych ASO problem jest znany i wymieniają poduszkę "od ręki" a w innych udają, że pierwszy raz słyszą coś takiego...

Komentarz

• Tomek-stach
                  Drive
                  • 2010
                  • 96
                  • Octavia III (5E3)
                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

skoro masz na gwarancji to oddaj auto i wymagaj usunięcia usterki obojętnie co by to było.

Komentarz

• Hormon
                    Drive
                    • 2018
                    • 77
                    • Octavia III (5E3)
                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Tak chyba zrobię, wyjścia nie mam. Oby tylko się nie uczyli dopiero na moim egzemplarzu bo nie lubię "odstawiania chały"

Komentarz

• Tomek-stach
                      Drive
                      • 2010
                      • 96
                      • Octavia III (5E3)
                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Daj znać jak uda ci się uporać z tematem.

Komentarz

• Hormon
                        Drive
                        • 2018
                        • 77
                        • Octavia III (5E3)
                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Oczywiście, że dam znać, ale raczej nie będzie to wcześniej niż za ok 2 tyg. bo teraz nie bardzo dam radę zostawić auto.

Komentarz

• Hormon
                          Drive
                          • 2018
                          • 77
                          • Octavia III (5E3)
                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zastanawiam się tylko czy ASO uzna ewentualne naprawy skrzyni, sprzęgła itp. w ramach gwarancji? Bo jak wybebeszą mi auto a potem powiedzą że to zużycie eksploatacyjne niepodlegające gwarancji i każą mi pokryć koszty (zapewne w tyś.) to masakra...

Komentarz

• Hormon
                            Drive
                            • 2018
                            • 77
                            • Octavia III (5E3)
                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Spróbowałem uchwycić grzechotanie po odpaleniu zimnego silnika z telefonem pod autem

Komentarz

• Hormon
                              Drive
                              • 2018
                              • 77
                              • Octavia III (5E3)
                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Ktoś coś wysłyszał z tego nagrania??

Komentarz

• Hormon
                                Drive
                                • 2018
                                • 77
                                • Octavia III (5E3)
                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

No cóż, rozstaję się (choć nie lubię) ze swoją Octavką na 2-3 dni, niech ASO szuka usterki. Oby tylko nie wykręcali się od naprawy gwarancyjnej...

Komentarz

• Hormon
                                  Drive
                                  • 2018
                                  • 77
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Jutro odbieram auto z ASO, oczywiście ta jak podejrzewałem nie znaleziono jakiejkolwiek usterki. Wg ASO wszystko jest w najlepszym porządku: skrzynia biegów, sprzęgło itp. A jeśli chodzi o szuranie przy skręcie w lewo to dowiedziałem się że jest oficjalna decyzja z SAP że to osłona przegubu i że tak ma być i nic się z tym nie da zrobić. Plus tylko taki, że wymienią na gwarancji łuszczącą gałkę biegów.
                                  ​​​​​​Nie wiem czy odpuścić temat czy nadal walczyć z tym szuraniem i jak zmusić ASO do wymiany poduszki skrzyni skoro twierdzą że SAP nic nie wie na temat wadliwych poduszek?

Komentarz

• luker
                                    Ambiente
                                    • 2010
                                    • 169

Witam większej bzdury nie słyszałem że ------------------- A jeśli chodzi o szuranie przy skręcie w lewo to dowiedziałem się że jest oficjalna decyzja z SAP że to osłona przegubu i że tak ma być i nic się z tym nie da zrobić. Plus tylko taki, że wymienią na gwarancji łuszczącą gałkę biegów.

Komentarz

• Hormon
                                      Drive
                                      • 2018
                                      • 77
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez luker Zobacz wpis
                                      Witam większej bzdury nie słyszałem
                                      No ale co ja mogę zrobić? Nie zmuszę serwisu do wymiany poduszki skoro twierdzą, że nie mają żadnej informacji na ten temat a szuranie jest normalnym objawem w tym modelu Jak każę im wymienić na własną odpowiedzialność to obciążą mnie kosztami itp.
                                      Zupełnie nie wiem jak ugryźć temat

Komentarz

• luker
                                        Ambiente
                                        • 2010
                                        • 169

Cześć a kupiłeś u nich auto tam gdzie jezdzisz na aso ? jeśli tak to możesz domagać się wymiany samochodu z uwagi że nie potrafią usunąc usterki
                                        a gdzie mieszkasz .oddając auto na serwis na aso mają miesiąc czasu na usunięcie usterki od otwarcia zlecenia i zgłoszenia dis

Komentarz

• Hormon
                                          Drive
                                          • 2018
                                          • 77
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Nie, ja jestem drugim właścicielem, auto było kupione w Mińsku Mazowieckim, a ja jestem z Podkarpacia. Ale skoro odebrałem auto z ASO po ostatniej wizycie z adnotacją na karcie zlecenia, "brak usterki" to podejrzewam, że i tak zgłoszenie już zamknięte. Mam jechać znowu i otwierać nowe zlecenie na tą samą usterkę? Mogą odmówić przyjęcia auta twierdząc że usterki nie ma? Gdybym im zostawiał auto co tydzień to może w końcu dla spokoju wymieniliby sugerowaną poduszkę ale niestety nie mogę sobie pozwolić na pozostanie bez auta zbyt często :-( Najchętniej to pokazałbym w ASO temat na 5 stron z forum o wymianie poduszki ale dla nich to żaden dowód... Spróbuję może jeszcze w drugim ASO w mojej okolicy, może tam coś się uda zdziałać...

Komentarz

• MariuszKoz
                                            Ambiente
                                            • 2018
                                            • 128
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Ja u siebie poduszkę wymieniłem prywatnie, bo auto i tak mam po gwarancji, ale byłem z czymś innych w ASO w Opolu i coś rzuciłem do szefa serwisu o wcześniejszym problemie z "szuraniem" przy skręcie w lewo. Od razu mi powiedział, że wymieniali wiele poduszek pod skrzynią, które to powodowały. Co więcej, przejechał się ze mną jeszcze kawałek, aby posłuchać jak to teraz słychać, bo podobno jest jakaś możliwość regulacji tej poduszki i gdyby było coś nie tak, to by ją skorygowali.Zatem, to temat dobrze znany ASO. Przynajmniej Ci w Opolu o tym słyszeli :-)

Komentarz

• Hormon
                                              Drive
                                              • 2018
                                              • 77
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez MariuszKoz Zobacz wpis
                                              Zatem, to temat dobrze znany ASO. Przynajmniej Ci w Opolu o tym słyszeli :-)
                                              Jak widać w Rzeszowie nie słyszeli wogóle :-(

Ja mam auto jeszcze na gwarancji więc chciałbym wymienić w ramach gwarancji...

Komentarz

• MariuszKoz
                                                Ambiente
                                                • 2018
                                                • 128
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

A jakbyś spróbował zadzwonić do innego ASO "w okolicy" i telefonicznie powiedzieć im o problemie? Nawet dodając, że masz znajomych, którym inne ASO wymieniało poduszki w tej sprawie. Nie wiem, czy u Ciebie To Kraków czy jakaś inna miejscowość. Inna sprawa, to dojazd do innego ASO też kosztuje. Być może szkoda nerwów i zamiast od dłuższego czasu nieskutecznie z nimi walczyć i tracić mnóstwo czasu, lepiej sobie tę poduszkę wymienić prywatnie. Ja zapłaciłem za oryginał (poza ASO) 230 zł. Plus 100 zł wymiana.

Komentarz

• luker
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 169

Przesuń poduszkę też pomaga przetestowane

Komentarz

• MariuszKoz
                                                    Ambiente
                                                    • 2018
                                                    • 128
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Niestety, u mnie przesunięcie nic by nie dało, bo po zdemontowaniu poduszki okazało się, że urwana jest cała guma.

Komentarz

Pracuję...